top of page

Wat kan ik doen?

Taalvrijwilliger

Taal is nodig om een gesprekje aan te knopen met de buren, een baan te vinden of om boodschappen te doen. Als taalcoach help je een ander te oefenen en zo volwaardig mee te doen in de samenleving.

Oefengesprekspartner

Onze vrijwilligers zijn vertrouwd voor de deelnemers. Het is goed om een gesprek te voeren met mensen die ze nog niet kennen. Om zo te oefenen met het maken van contact en het stellen en beantwoorden van vragen.

Bezoekplek

Taal leer je het beste in de praktijk. We nemen de deelnemers graag mee naar een bedrijf of instantie voor een rondleiding. Ook plekken waar de deelnemers werkervaring kunnen opdoen zijn welkom.

Taalvrijwilliger

Bij de Taalkamer wordt Nederlands geoefend in 4 groepen met verschillende niveaus. Iedere groep heeft 3 vaste begeleiders. Je bent gemiddeld dus 1x per 3 weken aan de beurt. Een groep bestaat uit maximaal 8 deelnemers.


De deelnemers zijn over het algemeen statushouders, dus voormalig vluchtelingen uit Syrië, Eritrea, Iran, Irak en Afghanistan. Maar er zijn ook mensen bij die vanwege een relatie in Nederland zijn komen wonen. 


We gebruiken een hele prettige methode: ‘Spreektaal’ van de stichting ‘Het begint met taal’. Deze methode is gericht op het oefenen van hele praktische alledaagse situaties. Elke week behandelen we een hoofdstuk met een thema. De methode helpt de taalvrijwilliger en de deelnemers door het hoofdstuk heen. Het is de bedoeling dat de taalvrijwilliger zich thuis voorbereidt. 


De begeleider is er als coach, als stimulator om de deelnemers te laten spreken. Het is geen les, je bent geen docent. Je doel is om de deelnemers zelfvertrouwen te geven en te stimuleren om Nederlands te praten. 


De bijeenkomsten zijn op vrijdagochtend. Je bent aanwezig om 8.45 uur. Je heet de deelnemers welkom die vanaf 9.00 uur binnenkomen en drinkt koffie of thee met hen. De bijeenkomst begint om 9.15 uur en duurt tot 11.15 uur. Daarna ruim je samen met de andere vrijwilligers op.


De Taalkamer draait volledig op vrijwilligers. Er zijn drie coördinatoren die zich bezighouden met de subsidie, het rooster, het lesprogramma. Als je net begint kijk je eerst mee met een andere vrijwilliger. Daarna kun je bij hen en de coördinatoren altijd terecht met je vragen. Minimaal één keer per jaar komen alle vrijwilligers samen voor een training. Daarnaast geven we ook tips voor nuttige webinars of externe cursussen.


Vind je het leuk om taalvrijwilliger te worden? Heb je iets met taal en met de doelgroep? En kan je goed en prettig communiceren? Meld je dan aan via het contactformulier onder aan deze pagina.

UPDATE: momenteel zoeken we geen nieuwe taalvrijwilligers. Als je wilt kunnen we je op een wachtlijst zetten. We nemen dan contact met je op als er weer een open plek is. Kijk ook bij de andere mogelijkheden hieronder.

Vrijwilliger - taalvrijwilliger

Oefengesprekspartner

Onze deelnemers oefenen Nederlands in een vertrouwde omgeving, met begeleiders die ze kennen. Het is spannender om een gesprek te voeren met iemand die ze nog niet kennen.

We zoeken mensen die eenmalig of vaker langs willen komen voor een oefengesprek. Zo'n gesprek kan bijvoorbeeld gaan over werk, een hobby, de actualiteit. Zo hebben we een keer drie wijkbewoners op bezoek gehad. De deelnemers hebben in kleine groepjes elk met een bewoner gezeten en vragen gesteld en beantwoord. Daarna hebben we met elkaar uitgewisseld wat we van elkaar hebben geleerd. Het was een groot succes! 

 

We bereiden de deelnemers voor zodat ze al wat over het onderwerp weten en vragen kunnen bedenken. Deze gesprekken helpen de deelnemers bij het krijgen van meer zelfvertrouwen en vergroten hun zelfredzaamheid. Door deze oefengesprekken wordt het ook makkelijker om een gesprek te beginnen met buren, mensen op straat, collega's. 

Vrijwilligers - oefengesprekspartner

Bezoekplek

Voor de deelnemers is het goed om plekken buiten de Taalkamer te bezoeken zodat ze Nederlands kunnen praten. Heb je een interessante plek waar we één of meerdere groepen mee naar toe kunnen nemen? Laat het ons weten!

Denk hierbij aan een interessante werkplek, een instantie met relevante informatie of een museum waar je ons kunt rondleiden. Het liefst een plek in het Soesterkwartier of de binnenstad van Amersfoort. We bereiden de deelnemers voor zodat ze al wat over de plek weten en vragen hebben kunnen bedenken.
Door deze bezoeken oefenen de deelnemers gesprekken in de praktijk. Z
e leren meer over onze stad. Ze vergroten hun netwerk en doen ideeën op voor hun toekomst in ons land.

Als je een werkplek hebt waar een deelnemer werkervaring kan opdoen, horen we dat ook graag. De Taalkamer begeleidt dat niet, maar kan je wel in contact brengen met een geïnteresseerde deelnemer.

​

Hieronder zie je foto's van een aantal plekken die we in het verleden hebben bezocht.

een rondleiding bij het Werkcentrum (B1)

Oefenen bij de bakker

oefenen bij de bakker

naar de Ikea

naar de Ikea

A1 en A2 naar bieb

een boek lenen in de bibliotheek

B1 en B2 naar bibliotheek

in de bibliotheek

tickets leren kopen op het station

op bezoek bij het wijkmuseum

een rondleiding bij het Werkcentrum (B2)

Vrijwilligers - bezoekplek
Vrijwilligers - aanmelden

Vragen & aanmelden

  • Kan je komen?
    Wil je komen? Vul het formulier in. De naam van het formulier is: Meld je aan. Je typt je voornaam, je achternaam, je mailadres en je telefoonnummer. Je moet ook kiezen: A1, A2, B1 of B2. We kijken of er plaats is in de groep die jij kiest. Is er plaats in de groep die jij kiest? We maken dan een afspraak voor een kennismaking. De coördinator kijkt of je in de groep past. Je kunt daarna meedoen. Is er geen plaats in jouw groep? Je komt dan op een wachtlijst. Je krijgt een bericht als er wel plaats is.
  • Wat kost het?
    De Taalkamer is gratis.
  • Hoe meld je je aan?
    Vul het formulier in. De naam van het formulier is: Meld je aan. Je typt je voornaam, je achternaam, je mailadres en je telefoonnummer. Je moet ook kiezen: A1, A2, B1 of B2.
  • Hoe lang moet je wachten?
    Je krijgt na een paar dagen een bericht van ons. We kijken of er plaats is in de groep die jij kiest. Is er plaats in de groep die jij kiest? We maken dan een afspraak voor een kennismaking. De coördinator kijkt of je in de groep past. Je kunt daarna meedoen. Is er geen plaats in jouw groep? Je komt dan op een wachtlijst. Je krijgt een bericht als er wel plaats is.
  • Is de Taalkamer een school?
    Nee, de Taalkamer is geen school. De Taalkamer is een taalcafé. Dat betekent: we oefenen met praten. We zijn één dag open. Op vrijdag van 9.00 - 11.30 uur. We gebruiken het boek Spreektaal. We lezen in het boek. We schrijven moeilijke woorden op. Maar het belangrijkste is om beter Nederlands te leren praten.
  • Kan je bij de Taalkamer leren schrijven?
    De Taalkamer helpt je met het oefenen met het spreken van de Nederlandse taal. Leren schrijven doen we niet.
  • Kan je je kind meenemen naar de Taalkamer?
    De Taalkamer heeft geen oppas. Je kan je kind niet meenemen naar de Taalkamer.
Meld je aan:

Bedankt voor het aanmelden,
we nemen contact met je op!

bottom of page